Raskošni ukusi lovačke kuhinje: Fazan u sosu od crnog vina
![Raskošni ukusi lovačke kuhinje: Fazan u sosu od crnog vina](admin_area/product_images/fazan01.jpg)
Priprema fazana na lovački način je tradicionalni recept koji spaja divljač i bogate, rustikalne arome. Evo jednog recepta:
Sastojci:
- 1 fazan, očišćen i spreman za kuvanje
- 100g slanine, isečene na kockice
- 2 šargarepe, isečene na kolutove
- 2 glavice crnog luka, grubo isečene
- 2 stabljike celera, isečene na komade
- 3 čena belog luka, sitno iseckana
- 2 lista lovora
- Grančica ruzmarina
- 250 ml crnog vina
- 500 ml pilećeg ili divljačijeg temeljca
- So i biber, po ukusu
- Ulje za prženje
- 2 kašike brašna, za zapršku
Uputstvo:
-
Priprema fazana: Fazana posolite i pobiberite iznutra i spolja. U unutrašnjost možete staviti list lovora i grančicu ruzmarina za dodatnu aromu.
-
Prženje slanine: Na srednje jakoj vatri u velikoj, dubokoj tavi ili pekaču, pržite slaninu dok ne postane hrskava. Izvadite slaninu i ostavite sa strane.
-
Prženje povrća: U istoj tavi dodajte malo ulja ako je potrebno, zatim dodajte šargarepu, crni luk, celer, i beli luk. Pržite dok povrće ne omekša i ne dobije zlatnu boju.
-
Prženje fazana: Dodajte fazana u tavu sa povrćem i pržite ga sa svih strana dok ne dobije zlatno-braon boju. Prebacite fazana i povrće u veću šerpu ako je tava premala.
-
Dolivanje vina i temeljca: Prelijte fazana i povrće vinom, dodajte izdinstanu slaninu, listove lovora i ruzmarin. Dodajte temeljac tako da prekrije fazana i povrće.
-
Kuvanje: Pokrijte i kuvajte na laganoj vatri 1.5 do 2 sata, dok fazan ne postane mekan. Povremeno proveravajte i po potrebi dolivajte vodu ili temeljac.
-
Zaprška: Kad je fazan gotov, izvadite ga i povrće iz šerpe. Procedite sokove koji su ostali u šerpi, vratite ih nazad na vatru i dodajte brašno razmućeno u malo vode. Kuvajte dok se sos ne zgusne. Začinite po ukusu.
-
Služenje: Fazana servirajte sa povrćem i prelijte pripremljenim sosom. Odlično se slaže sa kuvanim krompirom, knedlama ili divljim pirinčem.
Ovaj recept kombinuje bogatstvo ukusa fazana sa rustikalnim aromama povrća i vina, pružajući pravo lovačko iskustvo u vašem domu. Uživajte u obroku!
Urednik: Dragan Dunđerski